چالاک سافت
منو موبایل

چالاک سافت

حسابرسی چیست؟ وظایف حسابرس

هر اداره یا شرکت یک مسئول به نام حسابدار دارد که تمام صورت های مالی و اقتصادی را ثبت می‌کند. برای بیان تفاوت بین عملکرد حسابرس و حسابدار باید تعریفی از حسابرس برای شما بیان کنیم. در واقع حسابرسی به مجموعه اعمالی گفته می‌شود که با بازرسی از تمام اسناد و مدارک یک اداره یا شرکت به منظور کشف اشتباه و تخلف صورت می‌گیرد.

هدف از حسابرسی را نیز می توان زیر و رو کردن صورت های مالی بیان کرد که مشاهده شود آیا در حسابداری استانداردهای لازم صورت گرفته است یا خیر.  با چالاک سافت همراه باشید تا با هم بررسی کنیم که حسابرسی چیست؟ و تفاوت میان حسابرسی و حسابداری را بیان کنیم، همچنین وظایف حسابرس را برای شما توضیح دهیم.

مطالب مفید : نرم افزار مالی و مالیاتی مودیان چالاک

حسابرسان با آگاهی داشتن از تمام سیستم ها جهت کنترل داخلی و بازرسی مدارک به بررسی شواهد، پرسش از تمام منابع داخلی و حسابداران و همچنین بررسی مدارک جهت بررسی تمام صورت های مالی انجام می پردازند. در حالت کلی می‌توان حسابرس را یک ناظر بر اعمال حسابدار معرفی کرد که با تهیه یک گزارش تمام صورت های مالی و مدارک را شفاف سازی می کند.

تعریف حسابرسی
تعریف حسابرسی

 حسابرس چه کسی است؟

 حال در اینجا باید برای شما بیان می‌کنیم که حسابرس چه کسی است؟ حسابرس چه کارهایی می تواند انجام دهد؟ حسابرس در واقع به فردی گفته می شود که به صورت مستقل از شرکت یا دستگاه و اداره مشغول به بررسی پرونده های مالی و اسناد و مدارک می شود.

حسابرسان وظیفه دارند که تمام گزارشات مالی و اسناد و مدارک را با استفاده از استانداردهایی که یک نهاد دولتی برای آنها تعیین کرده بررسی کنند. برای حسابرسی مدارک، شخص حسابرس باید یک گزارش تهیه کرده و آن را به مدیران تحویل دهد. در بیان کلی برای تفاوت حسابدار و حسابرس می توان تعریف زیر را به کار برد.

در واقع حسابدار مسئول امور مالی در یک شرکت، بانک و یا سازمان دولتی است که تمام نیاز ها و گزارشات مالی را ثبت می کند. حسابرس نیز به فردی گفته می شود که ناظر بر انجام تمام کارهای حسابدار خواهد بود. حسابرسی دارای تاریخی بسیار طولانی است. بررسی شواهد نشان می دهد که در قرن چهاردهم میلادی و هنگام معاملات گروهی، افرادی به عنوان حسابرس مشغول به فعالیت بودند.

در ایران نیز حسابرسی و حسابداری در سال ۱۳۱۰ و توسط بانک ملی مورد استفاده قرار گرفت. با گذشت زمان و لزوم بهره بردن از یک حسابرس امروزه تمام شرکت ها، بانک و موسسات مالی و ادارات از حسابرس استفاده می کنند.

 هدف از حسابرسی چیست؟

 تمام صورت های مالی یک شرکت و اداره باید به صورت شفاف ارائه داده شوند. حسابرسی به منظور بررسی تمام مدارک صورت می گیرد. هر نوع محاسبه و همچنین تحلیل اطلاعاتی نیاز به یک حسابرسی دقیق دارد. شرکت ها، کارخانجات و موسسات معمولاً با استخدام یک حسابرس ماهر و دارای تسلط به انجام این امر، اقدام به بررسی صورت های مالی و اسناد خود می کنند.

هدف از حسابرسی
هدف از حسابرسی

 ویژگی های یک فرد حسابرس

 فردی که به منظور حسابرسی استخدام می کنید باید دارای ویژگی‌های اخلاقی و تخصصی خاصی باشد. حسابدار و حسابرس که به صورت مستقیم با امور مالی سروکار دارند باید نکات اخلاقی خاصی را رعایت کنند. از این رو استخدام یک فرد بسیار قابل اطمینان جهت حسابرسی می تواند از مهمترین نکات در حوزه مالی شرکت ها باشد.

  •  حسابرس باید تمام الزامات اخلاقی و همچنین نکات مرتبط با حسابرسی را برای خود و دیگران رعایت کند.
  • حسابرس باید الگوهای استاندارد شرکت و اداره را جهت حسابرسی مد نظر قرار دهد.
  • فرد حسابرس باید با آشنایی کامل با شیوه حسابرسی و همچنین اصول بنیادی به صورت دقیق  مشغول به بررسی امور مالی شود.

 مقاله مرتبط: مالیات شرکت های غیر فعال به چه صورت است؟

 

انواع حسابرسان

 حسابرسان به دو دسته تقسیم می شود هر کدام از آنها با توجه به شرایط استخدام باید وظایف مختلفی را انجام دهند.

 حسابرسان داخلی یا درون سازمانی:

این نوع حسابرسی که به حسابرسی داخلی مشهور است توسط هیئت مدیره یا رئیس جهت بررسی حساب کتاب های موسسه و شرکت استخدام می شود. فرد مورد نظر باید به صورت ماهانه یا سالانه با ارائه گزارشی هیئت مدیره را از انجام عملیات حسابداری مطلع کند. حوزه کاری حسابرس در این نوع حسابرسی به داخل واحد تجاری یا شرکت مربوط می شود.

 حسابرس مستقل :

شرکت های بزرگ معمولاً با استخدام یک فرد آگاه و بیرون از مجموعه سعی در بررسی صورت های مالی خود دارند. حسابرس مستقل نیز که به خودی خود به صورت انفرادی مشغول به کار است، معمولاً با شرکت ‌های بزرگ و کوچک و سازمان ها و ادارات و کارخانجات دولتی قرارداد می بندند. آن ها تمام عملیات حسابرسی خود را طبق اصول و موازینی که شرکت مورد نظر به آنها ابلاغ می کند ارائه می دهند.

انواع حسابرسان

انواع حسابرسی

 در هر اداره، کارخانه یا شرکت حسابرسی به  دلایل مختلف انجام می پذیرد.

 حسابرسی صورتهای مالی:

هنگامی که صحبت از حسابرسی می‌شود اولین گزینه که به ذهنمان می‌رسد حسابرسی صورت های مالی خواهد بود. بررسی صورت های مالی یک شرکت به منظور اعتبار دهی به آن انجام می گیرد. شخصیت مستقل و خارج از پرسنل شرکت در این نوع حسابرسی با بررسی تمام جنبه ‌های مالی می تواند گزارش کاملی از صورتهای مالی را به افرادی بالادست و هیئت مدیره ارائه می دهند.

 حسابرسی رعایتی:

در هر شرکتی می توان میزان رعایت سیاست ‌های داخلی و احکام را با استفاده از یک حسابرس تعیین کرد. در واقع شرکت ها به صورت مستقل دارای قوانین و مقررات و همچنین احکام و سیاست های داخلی هستند که طبق آن به رتبه بندی افراد خواهند پرداخت.

 حسابرسی عملیاتی:

اهداف تعیین شده ای که در یک سازمان و شرکت وجود دارد باید توسط یک فرد آگاه حسابرسی شوند. این نوع از بررسی حساب ها را حسابرسی عملیاتی می گویند. هدف از بررسی و حسابرسی عملیاتی می تواند تهیه گزارشی از میزان صرفه اقتصادی و کارایی عملیات مهم و مورد استفاده در شرکت نام برد. از نتایج حسابرسی عملیاتی می توان به میزان صرفه اقتصادی، اثربخشی تمام سیستم های حسابداری و همچنین ارائه پیشنهادات اصلاحی جهت بازدهی بهتر فعالیت های شرکت نام برد.

 حسابرسی قانونی:

هنگام ورود اختلافات مالی می توان با دعوت از یک حسابرس مسلط و ماهر  تمام اختلافات را بررسی کرد. استفاده از این روش حسابرسی در مواردی ضرورت می‌یابد. این موارد می توانند خسارت های تجاری و اقتصادی شرکت، تخلفات جاری کارکنان و همچنین اختلافاتی بین سهامداران یا شرکای یک کارخانه یا شرکت باشد.

بیشتر بخوانید: سال مالی

استانداردهای حسابرسی کدامند؟

 برای سنجش کیفیت کار حسابرسان معمولاً استانداردهایی را در نظر می‌گیرند. این استانداردها معمولاً در سه دسته تقسیم می شوند.

استانداردهای عمومی گزارشگری:

در این روش شخص یا اشخاصی که دارای صلاحیت و آموزش کافی هستند به عنوان حسابرس تعیین می‌شوند. در این نوع حسابرسی فرد یا افراد باید به صورت مستقل رای خود را حفظ کنند. مراقبت حرفه ای از گزارش تهیه شده می تواند در این نوع استاندارد مهم باشد.

 استانداردهای عملیات:

برنامه ریزی کافی برای عملیات حسابرسی یکی از واجبات برای اداره صورت های مالی یک شرکت است. کارکنان باید به صورت مناسبی تحت نظارت قرار داشته باشند. در این نوع حسابرسی باید یک شناخت کافی از ساختار کنترل داخلی شرکت‌ها و همچنین نوع برنامه‌ریزی آن ها داشته باشیم. به سبب اهمیت این نوع حسابرسی باید شواهد و مدارک مفقودی جهت اداره نظر نسبت به صورت های مالی که از بازرسی و پرس و جو دریافت کرده‌ایم داشته باشیم.

 استانداردهای گزارشگری: 

در این روش فرد مسئول باید تعیین کند که نسبت به دوره قبل صورت های مالی به صورت یکنواخت رعایت شده اند یا خیر. گزارشگر باید به صورت شفاف اعلام کند که صورت های مالی بر اساس اصول حسابداری مطمئن تهیه شده اند یا خیر.

استانداردهای حسابرسی
استانداردهای حسابرسی

تفاوت میان حسابرسی و حسابداری

 حسابرسی و حسابداری به همان اندازه که می توانند شبیه هم باشند از هم دیگر تفاوت‌هایی نیز دارند.

  • حسابدار به عنوان یک کارمند مشغول فعالیت در شرکت است. حال آن که حسابرس معمولاً توسط شرکت یا نهادی دیگر برای بررسی صورت های مالی حسابدار استخدام می شود. در واقع حسابرس هیچگونه ارتباط مالی قبل از اینکه به این عنوان مشغول به کار شود با شرکت مورد نظر نداشته باشد.
  • حسابدار باید به صورت روزانه مشغول فعالیت باشد در حالی که حسابرس معمولاً به صورت ماهانه یا سالانه به بررسی صورتهای مالی و وجود تقلب خواهد پرداخت.
  • وجود حسابدار در شرکت می‌تواند ضروری باشد حال این که بسیاری از شرکت ها گزینه ای به نام حسابرس را ندارند.
  • حسابدار به صورت ماهانه یا سالانه گزارش را به هیئت مدیره ارسال می کند. این گزارش می تواند تصویری از ثبات مالی کارخانه یا شرکت باشد. حسابرس به صورت کاملاً مجزا این گزارش را مورد بررسی قرار می‌دهد تا درستی آن را تایید کند.
  • حسابدار به سبب فعالیت روزانه دارای اتاق و فضای کاری در شرکت است. ولی حسابرس جای ثابتی نخواهد داشت و می‌تواند از یک شرکت به شرکت دیگر منتقل شود.

 

وظایف حسابرس

حسابرس ها به دلایل زیادی معمولا استخدام می‌شوند. اما مهمترین وظایف و مسئولیت های یک فرد حسابرس می تواند گزینه های زیر باشند.

  • بررسی صورت حساب های شرکت به منظور تطبیق آن ها با صورت‌های مالی و قوانین داخلی
  • تحلیل آمار و ارقام و جمع آوری نهایی به منظور کنترل بیشتر حسابداران و اطمینان از گزارش  ارائه شده توسط حسابدار
  • ارزیابی کامل سیستم های گزارش مالی که می‌تواند از صحت عملکرد آنها اطمینان حاصل کنند.
  • ارائه پیشنهاداتی به منظور توسعه  امور داخلی و همچنین جلوگیری از ایجاد خطا و سوء استفاده مالی

کلام آخر

ما در این مقاله برای شما توضیح دادیم که حسابرسی چیست؟، تفاوت میان حسابرسی و حسابداری را بیان کردیم همچنین وظایف حسابرس را برای شما توضیح دادیم امیدوارم این مقاله برای شما مفید باشد.

مطالب مرتبط
ابلاغیه های مودیان

ابلاغیه های مودیان

در نرم افزار حسابداری مودیان امکان ثبت ابلاغیه های مودیان وجود دارد. مانند تصویر زیر می توایند ابلاغیه های مودیان […]

< 1 دقیقه مطالعه مشاهده
مودیان مالیاتی

مودیان مالیاتی

مالیات همواره به عنوان یکی از مهم ترین روش های درآمدی دولت به شمار می رود و شاید برای شما […]

8 دقیقه مطالعه مشاهده
سوابق مالیاتی مودیان

سوابق مالیاتی مودیان

در این بخش از نرم افزار مالیاتی می توانید بر اساس سال های مالی تعریف شده در سیستم سوابق مالیاتی […]

2 دقیقه مطالعه مشاهده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *